0492 514 400  |   Contact
Deurneseweg 11, 5709 AH Helmond   |   Route

Kom meer te weten over studeren in deeltijd!

Verkorte deeltijdpabo


Droom jij ervan om met kinderen te werken? Wil jij een baan die geen enkele dag hetzelfde is? En durf jij het roer om te gooien? Dan helpt onze deeltijdopleiding tot leraar basisonderwijs jou om het verschil te gaan maken voor de klas!Versneld voor de klas


Als je een hbo- of wo-bachelor-diploma op zak hebt, dan kun je een studie (direct) combineren met werken in het onderwijs. Eén ding is zeker: het is een afwisselende en uitdagende baan als juf of meester. Je haalt niet alleen het beste in kinderen naar boven, maar krijgt ook de kans om het maximale uit jezelf te halen. Dat noemen wij leren met lef...durf jij het aan?


Drie deeltijdvarianten

Je hebt bij ons de keuze uit drie deeltijdvarianten, zodat er altijd een traject is dat bij jou en jouw persoonlijke situatie past.


Je hebt de keuze uit 'Deeltijd verkort en daarna voor de klas', 'Deeltijd verkort en versneld voor de klas' of 'Zij-instroom en direct voor de klas'.

Lees meer over de deeltijdvariant 'Versneld voor de klas' in de notitie Deeltijd verkort - Versneld voor de klas of download de tripartiete overeenkomst 'Versneld voor de klas' (inclusief begeleidingsplan).


Ontdek meer


Toelating(seisen)

Je bent direct toelaatbaar tot de verkorte deeltijdopleiding als je beschikt over een hbo- of wo-getuigschrift. 

Beschik je over een vwo-diploma, hbo-propedeuse of wo-propedeuse, dan is het mogelijk deel te nemen aan een toelatingsassessment. De uitslag van dit assessment bepaalt of je toelaatbaar bent.

 

Personen met een havo- of mbo-diploma kunnen helaas geen deeltijdopleiding volgen op De Kempel.

 

Kempel-intake

Als je je hebt ingeschreven bij De Kempel, ontvang je een uitnodiging om mee te doen aan de Kempel-intake. Dit is een studiekeuzecheck waarbij je de pabo-rekentoets maakt en kennismaakt met studeren op De Kempel. Deelname aan de Kempel-intake is verplicht, ongeacht je vooropleiding.

Na de intake krijg je een studieadvies, waarmee de kans groter is dat je voor de juiste studie kiest. Wij kunnen dan ook beter aansluiten bij jouw mogelijkheden en talenten.

Data Kempel-intake

Via de studentenadministratie ontvang je een uitnodiging voor de dag, waarop de Kempel-intake voor de deeltijd wordt gehouden. De data zijn in 2021 als volgt:

 

woensdag 7 april - Kempel-intake

donderdag 8 april - Kempel-intake en deeltijd-assessments

dinsdag 11 mei - Kempel-intake en deeltijd-assessments

woensdag 12 mei - Kempel-intake

dinsdag 8 juni - Kempel-intake en deeltijd-assessments (reservedatum)

dinsdag 15 juni - Kempel-intake en deeltijd-assessments (reservedatum)

 

Alle intakes vinden plaats tussen 9.00 en 17.00 uur.


Toelatingsassessment

Beschik je over een vwo-diploma, hbo-propedeuse of wo-propedeuse, dan kun je deelnemen aan een toelatingsassessment. Bij positief resultaat word je toegelaten tot de opleiding.

Tijdens het toelatingsassessment maak je eerst de rekentoets voor pabo (Wiscat). Is de uitkomst daarvan goed, dan zetten we het assessment voort met een opdracht voor een presentatie. In een gesprek daarover wordt ook aandacht besteed aan jouw leerstijl en motivatiekenmerken. De data van de toelatingsassessments voor de deeltijdopleiding voor studiejaar 2021 worden zo snel mogelijk bekend gemaakt.

Studenten met alleen een havo- of mbo-diploma kunnen geen deeltijdopleiding op De Kempel volgen.

Bijzondere toelatingseisen deelnemers assessment
Neem je deel aan het toelatingsassessment en is jouw hoogste afgeronde vooropleiding havo, dan moet je ook voldoen aan landelijke kenniseisen voor de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Heb je geen eindexamen gedaan in (één van) deze vakken, dan kun je via een toets aantonen dat je genoeg weet van deze vakgebieden. Voor natuur en techniek voldoe je aan de kenniseis als je havo-eindexamen hebt gedaan in natuurkunde of biologie.

Voorbereiding op toelatingstoetsen

Je kunt je goed voorbereiden op de rekentoets voor pabo (Wiscat) via deze sites:
- www.paborekenwijzer.nl
- www.beterrekenen.nl

Voor de toelatingstoetsen voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek verwijzen we je graag naar de website www.goedvoorbereidnaardpabo.nl.
Onderwijs

Inhoud opleiding

De verkorte deeltijdopleiding sluit aan bij de wensen en behoeften van studenten die beschikken over een hbo- of wo-denkniveau. Uiteraard wordt er aandacht besteed aan de kennisbasis van de schoolvakken, maar we dagen je ook uit om deze kennis te integreren binnen actuele onderwijsthema's, zoals als 'Science & Education', 'Culture & Education', 'Leadership & Education' en 'Special Needs & Education'.

Lesmomenten

De lesavonden zijn op dinsdag- en donderdagavond (van 18.00 tot 21.15 uur). Buiten deze contactmomenten word je digitaal ondersteund in je studie. Kies je voor onze deeltijdopleiding, dan kies je voor innovatief concept. Je wordt opgeleid tot leraar voor de toekomst.

Voor meer informatie over de opbouw en inhoud van het onderwijsprogramma van onze deeltijdopleiding, verwijzen we je graag naar onze studiegids.
Stage
Leraar word je vooral in de praktijk. Vanaf de start van de opleiding loop je stage op een basisschool. In het tweede en derde jaar is het, onder voorwaarden, mogelijk om op een school voor speciaal (basis)onderwijs stage te lopen.

 In het eerste jaar loop je per semester 16 dagen stage. Je kiest zelf welke dag voor jou het beste te combineren is met andere werkzaamheden of taken: maandag, dinsdag of donderdag. In het tweede en derde jaar wordt het aantal stagedagen uitgebreid tot 24 dagen per semester. Ook dan loop je op één vaste dag stage. De uitvoering van de overige stagedagen kun je in overleg met de basisschool plannen.

Begeleiding

In de stages van het eerste tot en met het derde studiejaar word je begeleid door de leerkracht van je stagegroep (mentor), maar ook door een stagebegeleider van De Kempel. Dit is een docent van De Kempel of een extern begeleider (ervaren leerkrachten basisonderwijs). In de afstudeerfase wordt de begeleiding in de stage verzorgd door de tutor.

Stagegroepen


Keuze stagegroep  Jaar 1  Jaar 2  Jaar 3
 Semester 1 1 t/m 8  4 t/m 8 afhankelijk van leeftijdsspecialisatie
Semester 2  4 t/m 8  1/2  


Stagebureau

Het stagebureau van Hogeschool de Kempel coördineert de stage en wijst elke student een stageplaats toe. Specifiek voor deeltijd-studenten zijn richtlijnen beschikbaar voor stages op scholen waar eigen kinderen onderwijs volgen en/of stage bij de eigen werkgever. Deze richtlijnen zijn op te vragen bij het stagebureau.
Avond meelopen

Heb jij interesse in de deeltijdpabo en wil je weten of De Kempel bij je past? Schrijf je dan in voor een meeloopavond. Je volgt een programma samen met een eerstejaarsgroep, die je begeleidt tijdens een of meerdere lessen, pauzes en andere activiteiten. Een ideale gelegenheid om kennis te maken met het studeren aan onze hogeschool! Neem voor meer informatie en aanmelden contact op met Yolanda Konincks via y.konincks@kempel.nl

 

*Helaas is het vanwege de coronamaatregelen momenteel niet mogelijk om een avond mee te lopen met een student. Dat vinden wij ook erg jammer! Als meelopen weer mogelijk is, zullen we je er via deze pagina over informeren.