0492-514400 | Contact
Deurneseweg 11, 5709 AH Helmond | Route

Zo maak je een goede start!

Kies de opleiding die bij je past!

Voor een goede start op de pabo zet je vooraf een aantal slimme stappen. Oriënteer je goed tijdens open dagen en meeloopdagen van studies die je interesseren. Dan zie je steeds beter welke opleiding echt bij je past. Enthousiast over Hogeschool de Kempel? Meld je dan aan vóór 1 mei 2018. Bij je aanmelding op onze website word je meteen doorverwezen naar de sites van DUO en Studielink.

Belangrijke informatie

Studiekosten

Het kabinet halveert het collegegeld voor studenten die in het studiejaar 2018-2019 met een hbo-opleiding of een universitaire studie beginnen. Je betaalt dan €1.030 in plaats van €2.060. Wie aan een lerarenopleiding zoals de pabo begint, kan twee jaar van deze regeling profiteren. Het kabinet stimuleert daarmee dat meer mensen kiezen voor een baan in het onderwijs. Lees meer...

Naast het collegegeld moet je rekening houden met studiekosten voor boeken, readers en vakbenodigdheden. De kosten hiervan zijn voor het eerste studiejaar ongeveer € 800,- per jaar. Voor het introductiekamp (voltijd en CP) vraagt Hogeschool de Kempel per student een bijdrage van zo'n €140,-.

Voor informatie over studiefinanciering kun je terecht op de site van DUO. Het centrale telefoonnummer van DUO is 050 – 599 77 55. DUO heeft ook een app: Duo Student. Wil je inzicht krijgen in wat studeren in het algemeen kost? Kijk op Het Financieel Studieplan, een website van het NIBUD.

Collegegeld of instellingsgeld?

Heb je eerder een master- of bachelordiploma in de sector 'onderwijs' gehaald? Zo niet, dan betaal je het wettelijk vastgestelde collegegeld. Is dat wel het geval, dan betaal je instellingsgeld.

Wil je weten of jouw eerste of tweede opleiding onder 'onderwijs' valt? Kijk dan op het CROHO-register van DUO. Dit opleidingenregister kun je online raadplegen. Vul de naam van jouw opleiding in en zoek in het overzicht naar de instelling van jouw keuze. Let ook op het lettertje voor de opleidingsnaam: B staat voor bachelor en M staat voor master. Heb je jouw instelling gevonden, klik dan op details. Daar staat, bij 'onderdeel', het domein waarbinnen jouw studie valt. Bij pedagogiek staat daar bijvoorbeeld 'gedrag en maatschappij'. Deze opleiding valt dus niet onder onderwijs. De opleiding tot 2e graadsleraar pedagogiek behoort daarentegen wel tot het onderwijsdomein.‚Äč

 

Toegankelijkheid gebouw  

Hogeschool de Kempel is goed toegankelijk. Het hoofdgebouw en het voormalige kloostergebouw hebben een lift. Alleen de bibliotheek is niet volledig toegankelijk door aanwezige trappen.

Studeren met functiebeperking

Heb je vragen vanwege een functiebeperking? Dat kan een lichamelijke beperking zijn, een chronische ziekte of psychische beperking, die je studievoortgang kan vertragen. Neem vóór je inschrijving contact op met het decanaat voor een oriënterend gesprek: decanaat@kempel.nl

Ook als zich tijdens je studie bijzondere omstandigheden voordoen, kun je het decanaat inschakelen voor ondersteuning en advies.

Lees meer over:
Protocol Studeren en Functiebeperking def.pdf