0492-514400 | Contact
Deurneseweg 11, 5709 AH Helmond | Route
Hogeschool de Kempel - Nascholing

Zij-instroom in het beroep

Word leraar basisonderwijs op Hogeschool de Kempel!

Werken op basisschool en studeren!

Heb je een afgeronde hbo- of wo-opleiding en daarnaast affiniteit met het primair onderwijs of heb je relevante werkervaring? Dan kun je op Hogeschool de Kempel je toekomstdromen realiseren!

Via het traject ‘zij-instroom in het beroep’ word je in twee jaar tijd leraar basisonderwijs!
Je kunt als bevoegd leraar in het (speciaal) basisonderwijs werken als je voldoet aan het geschiktheidsonderzoek en het scholingstraject van maximaal 24 maanden met succes doorloopt. Uitgangspunt hierbij is dat je tijdens het scholingstraject voor minstens 0,4 fte en maximaal 0.8 fte als leraar benoemd wordt en in de praktijk aan de slag gaat.

Zij-instroomtraject in 3 stappen:


1. Geschiktheidsonderzoek
In het geschiktheidsonderzoek wordt bepaald of je binnen twee jaar de opleiding af kunt ronden en in die twee jaar in staat bent om zelfstandig als tijdelijk bevoegd leerkracht voor de klas te staan. Je neemt deel aan de rekentoets, levert een portfolio aan, werkt zelfstandig aan simulatie-opdrachten en neemt deel aan een criteriumgericht interview. Daarnaast voer je een praktijkopdracht uit op een basisschool en voer je een reflectiegesprek, waarna je te horen krijgt of je een geschiktheidsverklaring ontvangt.

2. Scholing en begeleiding
Bij een positieve beoordeling van het geschiktheidsonderzoek wordt een scholingsplan opgesteld. Dan start het opleidingstraject aan De Kempel, waarin je jouw pedagogische, vakinhoudelijke en vakdidactische bekwaamheid ontwikkelt. Je maakt kennis met alle basisschoolvakken en je neemt deel aan landelijke kennisbasistoetsen rekenen-wiskunde, Nederlands en Engels. De lesmomenten zijn op dinsdag- en donderdagavond van 18.00 tot 21.15 uur. Het traject start zowel in februari als in september.

3. Bekwaamheidsonderzoek
Er wordt onderzoek gedaan naar jouw kennis, inzicht en vaardigheden volgens de bekwaamheidseisen voor het primair onderwijs. Rond jij het afsluitende bekwaamheidsonderzoek positief af, dan ontvang je een hbo-getuigschrift en ben je volledig bevoegd leraar basisonderwijs. Meer informatie over de toelating tot het traject ‘Zij-instroom in het beroep’ vind je onder de linkjes hiernaast: flyer Zij-instroom en FAQ-Zij-instroom.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Yvonne Franzen (y.franzen@kempel.nl).

Starten met het scholingstraject zij-instroom in februari 2020? Schrijf je dan uiterlijk 9 december 2019 in voor het geschiktheidsonderzoek!