“Baan en opleiding in één: veel momenten om jezelf te ontwikkelen!”

“Het is voor mij absoluut een goede keuze geweest, want ik krijg er ontzettend veel energie van om voor de klas te staan.” Bianca Mikkers (40) rondde in februari het zij-instroomtraject af. Vanaf de start van de opleiding stond ze drie dagen betaald voor de klas op basisschool Beppino Sarto in Eindhoven, waar ze nog steeds werkt. Met veel plezier.

calendar_today 29 november 2021 schedule 3 minuten leestijd

Bianca Mikkers, van oorsprong gymdocent (ALO) en orthopedagoog, werkte lang in de jeugdzorg. De affiniteit met kinderen en jongeren was er altijd al en verhalen over het onderwijs volgde ze met belangstelling. Maar voordat het roer omging, liep ze eerst twee keer mee op een basisschool. Om zeker te weten of dit het was. Daarna raakte alles in een stroomversnelling: ze meldde zich aan voor het zij-instroomtraject, solliciteerde bij diverse schoolbesturen en doorliep het assessment op Hogeschool de Kempel voorspoedig.

Pittige ervaring

Als ze terugkijkt, was vooral het begin van het traject een pittige ervaring: ze combineerde een onderwijsbaan van drie dagen met twee avonden opleiding náást een gezin met twee kinderen. Bianca: “Alles is nieuw en dus ook heel vermoeiend. Op mijn vrije avonden zat ik mijn lessen voor te bereiden. En op mijn twee vrije dagen studeerde ik, want dan waren mijn kinderen naar school. Dit lukt dus alleen als je partner en je gezin je de ruimte geven en je ondersteunen.”

Ze merkte dat het gemakkelijker werd toen ze durfde aan te geven wat ze nodig had. Aan collega’s op Beppino Sarto en aan de IB’er die haar begeleidde. Ook het feit dat ze ’s avonds op De Kempel leerde wat ze een dag later in de praktijk kon brengen, stimuleerde. Bianca: “En andersom werkt het ook: waar je tegenaan loopt in de praktijk, kun je meenemen naar de opleiding. Daar heb je het dan over met je groepsgenoten en docenten. Er zijn in het zij-instroomtraject heel veel momenten om jezelf te ontwikkelen.”

Ik krijg er ontzettend veel energie van om voor de klas te staan!

Tips

Voor nieuwe deelnemers aan het zij-instroomtraject heeft Bianca een paar tips:

  • Oriënteer je goed op de diverse onderwijsvormen en visies van scholen. Kijk wat bij jou past.
  • Ga met leerkrachten en directeuren in gesprek en probeer mee te lopen op scholen.
  • Stem met je nieuwe collega’s van de basisschool af over de begeleiding en geef aan waar jouw behoefte ligt.
  • Probeer ruimte te creëren om tussendoor te snuffelen in andere klassen, dan zie je hoe andere leraren hun onderwijs vormgeven.
  • Leg de lat niet te hoog voor jezelf, want er komt echt wel wat op je af.

Bianca twijfelt niet over haar keuze voor de basisschool: “Ik vind dit een ontzettende leuke leeftijdsgroep, omdat de kinderen onwijs leergierig en nieuwsgierig zijn. Ik sta nu in groep 4 en ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Steeds weer die lachende gezichtjes zien binnenkomen, is een enorme stimulans. Daarnaast voelt het goed om mijn energie over te brengen en de kinderen iets te leren. Je hebt natuurlijk ook nog je administratieve taken en die afwisseling vind ik juist fijn. Ook waardeer ik het heel erg dat je in een team werkt: je moet het echt samen doen!