Group,Of,Primary,Schoolchildren,And,Teacher,Having,Lesson,In,Classroom

Mogelijkheden na niet behalen geschiktheidsonderzoek

Beste deelnemer,

Je bent niet door het zij-instroomgeschiktheidsonderzoek gekomen. En dat terwijl je je zo verheugd had om te starten met de opleiding én als leerkracht aan de slag te gaan. Dat je nu bent afgewezen voor zij-instroom, wil niet zeggen dat jouw droom om in het onderwijs te gaan werken, voorbij is. Mogelijk hebben de assessoren dit bij het eindgesprek al aangegeven. We kunnen ons voorstellen dat je alle mogelijkheden nog even rustig wilt nalezen. Op deze pagina zetten we alle mogelijkheden op een rij.

Hoe nu verder?
We raden je aan om samen met je begeleider van je stageschool de tijd te nemen om het eindoordeel (inclusief de argumentatie) door te nemen en te bespreken.     

Welke opties zijn er 
Veel schoolbesturen in onze regio willen graag meewerken aan andere routes die jou helpen om leraar basisonderwijs te worden. Soms nemen ze de kosten van andere trajecten ook voor hun rekening.  

  • Deeltijdopleiding
    Als je kiest voor de deeltijdopleiding, start je in de rol van stagiair(e) en kun je naast een ervaren leerkracht uitgebreid ervaring opdoen in de klas. Als je voor deze optie kiest, kun je bij sommige schoolbesturen al aan de slag als onderwijsassistent tijdens de opleiding (salaris conform CAO). De deeltijdopleiding start op Hogeschool de Kempel altijd in september. Meer informatie vind je hier. 
  • Deeltijdopleiding met de mogelijkheid om vanaf het tweede jaar versneld zelfstandig én betaald voor de klas te staan
    Bij deze optie start je in de deeltijdopleiding en ga je vanaf het tweede of derde leerjaar alsnog als leerkracht in dienst van een bestuur. Let op: je moet aan bepaalde eisen (mijlpalen) voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. De mijlpalen zijn: in het bezit zijn van een afgeronde wo-bachelor, wiscat behaald, stage bewezen op hoger niveau en alle studiepunten van blok 1 t/m 3 behaald. De student zorgt zelf voor een werkgever waar dit traject doorlopen kan worden.  Het traject Versneld voor de klas is een mooie mix van deeltijdopleiding en het zij-instroomtraject. Voor vragen over de deeltijdopleiding kun je terecht bij Yolanda Konincks via y.konincks@kempel.nl
  • Opnieuw inschrijven voor het zij-instroomgeschiktheidsonderzoek 
    Zijn jij of jouw school ervan overtuigd dat je met meer, of met een andere voorbereiding en praktijkervaring op een later moment wél geschikt bent om in te stromen via zij-instroom? En wil je school de kosten van dit traject nog een keer betalen? Dan kun je je opnieuw aanmelden voor het zij-instroomgeschiktheidsonderzoek. Dat kan bij Hogeschool de Kempel, maar ook bij Fontys of de HAN, afhankelijk waar je de opleiding wilt gaan volgen. Overleg dit vooraf goed op je school en check de voorwaarden van de andere hogescholen. Het zij-instroomgeschiktheidsonderzoek kun je op Hogeschool de Kempel elk voor- en najaar doen. Lees hier de tips als je voor deze optie kiest. 
  • Ik ben het niet eens met de eindbeoordeling
    Wanneer je het niet eens bent met de eindbeoordeling van je geschiktheidsonderzoek en hiervoor voldoende argumenten hebt, kun je eventueel een klacht indienen. In het klachtenreglement van het geschiktheidsonderzoek lees je wat dit exact inhoudt. 

We adviseren je om alle mogelijkheden rustig te bekijken. Wat zijn de voor- en nadelen? Wat betekent deze keuze voor mijn huidige werk, mijn privéleven, inkomen etc.? Overleg vooral ook met jouw leidinggevende. Het behoort overigens ook tot de mogelijkheden om een andere functie dan leraar binnen het basisonderwijs te gaan vervullen.   

Uiteraard helpt Hogeschool de Kempel je graag om een keuze te maken: van een meeloopdag tot het bijwonen van een voorlichtingsbijeenkomst of het sparren met één van onze docenten. Aarzel vooral niet om bij ons aan te kloppen, we helpen je graag verder! 

We wensen je heel veel succes met het maken van een juiste keuze voor jouw toekomst.  

Voor hulp of vragen kun je terecht bij Elle Verbakel via zijinstroom@kempel.nl of op telefoonnummer: 085 20 07 700.  

Met vriendelijke groet,  

Martine Bouwes, manager nascholing & zij-instroom (voortraject) 

Elle Verbakel, medewerker nascholing & zij-instroom (voortraject)