Geef leerlingen een stem in Praktijkonderzoek

Dagelijks maak je samen met je leerlingen onderwijs!

Geef jij stem aan je leerlingen? Vraag jij regelmatig of jouw onderwijs ok is? Of het anders zou moeten, beter, spannender en uitdagender? Sta jij open voor oplossingen die leerlingen aandragen? Want als één groep creatief en open denkt, dan zijn het kinderen!

We zijn er trots op dat het boek Praktijkonderzoek mét kinderen vanaf 25 oktober in alle boekhandels van Nederland en Vlaanderen te koop is. Het boek is ontwikkeld door het team Afstudeerfase van Hogeschool de Kempel.

Binnen Hogeschool de Kempel ontwikkelt de afdeling onderzoek – KOC- met collega’s onderzoekaanpakken die beter aansluiten bij de veranderlijke onderwijscontext van leraren. Het boek vormt een praktische uitwerking van ons onderzoeksparadigma: SociaalConstructionisme.

Onze studenten leren hoe ze participatie en samenwerking in onderzoek kunnen toepassen: een belangrijke competentie voor hun beroepspraktijk. Onderzoek doen wordt op deze manier zinvol en heeft écht praktijkwaarde.

Deze toolbox bevat tal van werkvormen voor het inrichten van praktijkonderzoek, waarbij kinderen echt een stem krijgen in onderwijsverbetering. Leerlingen worden learning partners, zij krijgen stem en invloed; ze worden co-onderzoekers en daarmee change agents. De werkvormen zijn ook goed toepasbaar binnen democratische klassen of groepsvergaderingen en leerlingenraden in kader van burgerschapsvorming.

Wil je het boek al inzien? Dat kan. Klik op deze link: Toolbox Praktijkonderzoek, Werkvormen voor praktijkonderzoek mét kinderen! – Uitgeverij van gorcum

Van Gorcum biedt korting voor studenten.

calendar_today 24 oktober 2023 schedule 4 minuten leestijd