De impact van formatief handelen op zelfregulatie

Steeds vaker krijgen leerlingen en studenten ruimte om zelf te bepalen op welke manier ze leren en laten zien wat ze beheersen. Dit vraagt om zelfregulatie: het vermogen om het eigen leerproces te plannen, evalueren en bij te sturen. Veel studenten beheersen deze vaardigheid nog onvoldoende, daarom zoeken leraren naar manieren om dit te ondersteunen. Formatief handelen blijkt daarbij kansrijk. Wij onderzoeken hoe formatief handelen geïntegreerd kan worden in het onderwijs en op welke manier dit bijdraagt aan het versterken van de zelfregulatievaardigheden van leerlingen en studenten. 

Binnen het thema Formatief handelen zijn verschillende deelprojecten actief:

Project AI en formatief handelen

Het ondersteunen van zelfregulatievaardigheden van studenten staat vaak hoog op de agenda. Formatief handelen kan hier een rol in spelen. We onderzoeken, samen met studenten, hoe AI kan worden ingezet voor formatief handelen om de zelfregulatie van studenten te stimuleren. 

Project Praten over kwaliteitsbesef

Een belangrijk onderdeel van formatief handelen is dat leerlingen en studenten weten wat het leerdoel is en wanneer iets ‘goed’ is – dat noemen we kwaliteitsbesef. Dit helpt hen hun leerproces te evalueren en vervolgstappen te bepalen. Maar hoe geef je kwaliteitsbesef vorm in de praktijk? In een netwerk van leraren basisonderwijs en lerarenopleiders onderzoeken we hoe je hierover met leerlingen, studenten én collega’s in gesprek kunt gaan.

0168_Baas, Diana

Diana Baas

Diana is docent-onderzoeker bij het Kempel Onderzoekscentrum

Ze doet praktijkgericht onderzoek naar zelfregulatie en formatief handelen. Ze is vooral benieuwd hoe je álle leerlingen kunt ondersteunen bij het sturen van hun eigen leerproces. Daarbij zoekt ze steeds naar kennis die niet alleen verdiept, maar ook direct bruikbaar is in de klas. 

Expertises

  • Zelfregulatie
  • Formatief handelen
  • Sociaal kapitaal

Contact

d.baas@kempel.nl