0492 514 400  |   Contact
Deurneseweg 11, 5709 AH Helmond   |   Route

Systemisch werken

Elke groep kent een bovenstroom en een onderstroom. Systemisch werken kan wat onder de oppervlakte speelt zichtbaar maken. Hoe? Lees verder..

 

NIEUW!

 

Systemisch werken
Omgaan met verborgen dynamieken in individuen en groepen

Elke groep kent een bovenstroom en een onderstroom. De onderstroom wordt gevoed door verborgen dynamieken die typerend zijn aan het systeem van de groep. Systemisch werken kan wat onder de oppervlakte speelt zichtbaar maken; dat is mooi, maar niet iets wat je ‘zomaar’ even doet. Dit vraagt om kennis van systemisch werken, coachende vaardigheden en een specifieke attitude om fenomenologisch te kijken.

Vanaf onze geboorte zijn we onderdeel van verschillende systemen. Eerst je gezin, je familie, later school, vrienden, verenigingen, werk, enzovoorts. Binnen al deze systemen gelden bepaalde ongeschreven regels. Deze systemen werken het best als er aan deze ‘regels’ wordt voldaan. Als dat niet gebeurt, ontstaan er verborgen dynamieken. Via systemisch werken kijken we naar deze ‘verstrikkingen’ en hoe hiermee om te gaan. 

 

Wat leer je?
In zeven bijeenkomsten leer je
- de achtergronden van systemisch werken
- de systemische principes en uitgangspunten
- de systemische houding
- het autonomiesysteem en het scriptsysteem van een groep
- werken met groepsscript en individuele scripts
- werken vanuit systemisch fenomenologisch perspectief
- met (tafel)opstellingen werken
- dynamieken in systemen waarnemen
- systemische verstrikkingen herkennen (zoals parentificatie en triangulatie)
- systemische interventies.

 

Wat kun je in de praktijk met deze opleiding?
Met de tools uit deze opleiding kun je de dynamiek van je klas of groep zichtbaar maken en heb je als professional direct handvatten om in te spelen om verschillende situaties. Door systemisch werken wordt het contact met leerlingen binnen een groep anders. Geleerd wordt om anders te kijken waardoor er meer begrip en meer verbinding ontstaat.

 

Oorsprong
De oorsprong van het Systemisch Werk ligt bij Bert Hellinger. Hellinger onderzocht systemen en ontwikkelde een methode om hiermee te werken. Hij ontwikkelde het systemisch werken in eerste instantie voor het werken met families via zogenaamde familieopstellingen, later bleek dit ook op organisaties van toepassing.

 

Doelgroep
Voor leerkrachten en coaches die werkzaam zijn in het basis- en middelbaar onderwijs en andere professionals die met groepen kinderen en/of jongeren en volwassenen werken. De training is individueel of met een geheel team te volgen.

 

*De invulling van deze opleiding is mogelijk een combinatie van fysiek en online onderwijs, aangevuld met zelfstudie voor specifieke onderdelen. We streven naar een passend "blended aanbod" in afstemming met deelnemers.