0492 514 400  |   Contact
Deurneseweg 11, 5709 AH Helmond   |   Route

Zij-instroom Geschiktheidsonderzoek

Gooi het roer om en word leraar via een zij-instroomtraject!

Meld je aan voor het geschiktheidsonderzoek voor zij-instroom!


Heb je een afgeronde hbo- of wo-opleiding en daarnaast affiniteit met het primair onderwijs? Dan kun je op Hogeschool de Kempel je toekomstdromen realiseren. Via een zij-instroomtraject word je namelijk in twee jaar tijd leraar basisonderwijs!

 

Het is mogelijk om als bevoegd leraar in het (speciaal) basisonderwijs te werken als je voldoet aan het geschiktheidsonderzoek en het scholingstraject van maximaal 24 maanden met succes doorloopt. Uitgangspunt hierbij is dat je tijdens het scholingstraject voor minstens 0,4 fte en maximaal 0.8 fte als leraar benoemd wordt en in de praktijk aan de slag gaat.

 

De eerste stap in het traject is het zogenaamde geschiktheidsonderzoek. Het geschiktheidsonderzoek richt zich op de vraag of je in staat wordt geacht om binnen twee jaar de opleiding af te ronden en in die twee jaar in staat bent om zelfstandig als tijdelijk bevoegd leerkracht voor de klas te staan. Je neemt deel aan de rekentoets, levert een portfolio aan, werkt zelfstandig aan simulatie-opdrachten en neemt deel aan een criteriumgericht interview. Daarnaast voer je een praktijkopdracht uit op een basisschool* en voer je een reflectiegesprek, waarna je te horen krijgt of je een geschiktheidsverklaring ontvangt.


Goed om te weten


Om in februari 2022 te kunnen starten met het zij-instroomtraject dien je uiterlijk 15 november het geschiktheidsonderzoek aan te vragen. Heb je je aangemeld richting de einddatum van inschrijving, dan vindt de Wiscat-toets binnen ongeveer een week na aanmelding al plaats. 

De datum van het geschiktheidsonderzoek is tevens de startdatum voor het scholingstraject en je benoeming bij het schoolbestuur.

Je werkgever betaalt het geschiktheidsonderzoek en het scholingstraject. De werkgever kan het zij-instroomtraject eventueel bekostigen door het aanvragen van de subsidie zij-instroom.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Martine Bouwes via professonalisering@kempel.nl.


Meer informatie over het totale zij-instroomtraject


Deeltijdopleiding of zij-instroomtraject?


Naast een traject ‘zij-instroom in het beroep’ biedt Hogeschool de Kempel ook een 2,5- tot 3-jarige deeltijdopleiding aan. De deeltijdopleiding is toegankelijk met een hbo- of wo-vooropleiding óf via een toelatingsassessment als je in het bezit bent van een vwo-diploma of hbo-propedeuse. Deelnemen op basis van een mbo-diploma is helaas niet mogelijk. Voor deze deeltijdopleiding hoef je nog geen baan te hebben in het primair onderwijs.

Het is voor studenten die met een afgeronde hbo- of wo opleiding starten met de verkorte deeltijd mogelijk om na jaar 1 'versneld voor de klas' te staan. Vanaf dat moment kan de studie, onder voorwaarden, gecombineerd worden met een baan als leraar basisonderwijs (hiervoor wordt een tijdelijke bevoegdheid/geschiktheid afgegeven).

Meer informatie over deze mogelijkheden vind je op de pagina deeltijdopleiding.