Goed taalonderwijs is de basis voor schoolsucces. Daarom zetten steeds meer scholen zich in om taalvaardigheden te verbeteren. Van basisvaardigheden versterken tot maatwerk voor meertalige leerlingen: er gebeurt veel in het taalonderwijs. Maar hoe zorgen we ervoor dat deze initiatieven blijvend effect hebben en grootschalig toegepast kunnen worden? Wij onderzoeken hoe professionals, scholen en andere instanties op een duurzame manier kunnen samenwerken, zodat taal- en leesontwikkeling structureel verbetert. We kijken hoe scholen sociaal kapitaal – oftewel hun netwerk, onderling vertrouwen en gedeelde kennis en normen – kunnen benutten om taalontwikkeling te stimuleren.
Samen werken aan sterk taalonderwijs
Binnen het project Taal zijn verschillende deelprojecten actief:

Project Academische taalvaardigheid
In een innovatieteam onderzoeken we hoe we de academische lees- en schrijfvaardigheid kunnen verbeteren door een effectieve aanpak te ontwikkelen die we kunnen toepassen in alle vakken. Dit onderzoek naar de taalvaardigheid van pabostudenten doen we niet óver maar mét deze studenten.

Project Kwaliteitsvol Nieuwkomersonderwijs
Binnen een primoraat van stichting Prisma-SPO onderzoeken we samen met primoren, NT2-leerkrachten, leerlingen en focusgroepen wat goed onderwijs aan nieuwkomers kenmerkt. We kijken naar effectief pedagogisch en didactisch handelen en wat nodig is om dit duurzaam te realiseren. Ook richten we ons op gedeelde aanpakken, verbinding en ontmoeting.

Project Taalvriendelijke Wijk
In de wijk Rijpelberg (Helmond) werkt een innovatieteam van professionals uit onderwijs, kinderopvang, bibliotheek en welzijn samen aan een duurzaam netwerk rond taalont-wikkeling. Het doel is een gedeelde visie op meertaligheid en taal te vertalen naar een stevig, collectief taalbeleid en stimulerende activiteiten voor alle wijkbewoners. Daarbij worden Design Thinking en Participatief Actieonderzoek ingezet.

Project De leraar als leesbevorderaar (afgerond)
Leraren die zelf veel lezen, zijn betere leesbevorderaars voor hun leerlingen. De praktijk leert dat niet alle (aanstaande) leraren zelf lezers zijn. In een professionele leergemeenschap van opleiders en leerkrachten onderzochten we welke gedragsinterventies en motivatie-interventies effectief zijn om aanstaande en zittende leraren aan het lezen te krijgen.

Anne van Buul
Anne is Docent-Onderzoeker bij het Kempel Onderzoekscentrum.
Zij heeft een achtergrond in Nederlandse taal- en letterkunde. Ze onderzoekt hoe je door collectief leren de taalontwikkeling van kinderen en hun (aanstaande) leraren optimaal kan stimuleren.
Expertises
-
- Leesonderwijs en leesbevordering
- Taalonderwijs aan nieuwkomers
- Meertaligheid
Contact