Middenmanagement

label Persoonlijk leiderschap
school Post-hbo-opleiding
schedule 10 tot 12 maanden

Deze opleiding start in september in de regio Maastricht / Sittard / Roermond / Helmond. 

 

Ben je ambitieus en werk je als leerkracht in het basisonderwijs? Met de éénjarige opleiding Middenmanagement geef je vorm aan jouw visie op leiderschap, verwerf je managementvaardigheden en leer je om mee richting te geven aan schoolontwikkeling.

 

Inhoud

De opleiding is opgebouwd uit drie modules met elk een eigen thema.

Module 1: Visie op onderwijs en management
In deze module gaat het over de verschillende opvattingen over leiderschap in de school. Wat zijn jouw eigen opvattingen van leiderschap? Welke gangbare concepten over leiderschap in de school zijn er? Wat zijn de kenmerken van goed leiderschap? Welke leiderschapsstrategieën en leiderschapsstijlen zijn er en hoe moet je deze inzetten?

Module 2: Algemene communicatieve managementvaardigheden
In deze module komen zowel kennis als vaardigheidstrainingen aan de orde. Denk hierbij aan gesprekken met professionals en ouders, actief luisteren, feedback geven, vragen stellen, kritiekgesprek, slechtnieuwsgesprek, evaluatiegesprek en de middenmanager als leider van overlegsituaties.

Module 3: Schoolorganisatie en schoolcultuur
Centrale onderwerpen in deze module zijn structuur en cultuur van een schoolorganisatie. We gaan dieper in op bijvoorbeeld factoren die de cultuur van de organisatie beïnvloeden, organisatieontwikkeling, managen van projecten, financiën, timemanagement en kwaliteitszorg.

In de praktijk

Na afronding van de opleiding ben je in staat als middenmanager een centrale positie in te nemen tussen meerdere actoren binnen de school. Je onderhoudt relaties met deze actoren: kinderen en hun ouders, leerkrachten, directie en andere middenmanagers en bouwt aan en versterkt goed onderwijs.

Ons docententeam bestaat uit Leon Dingemans (leon@creadief.nl) en Kuijntje de Wit.  

Leon neemt brede kennis en ervaring mee vanuit onder andere het voortgezet onderwijs en zijn jarenlange inzet als trainer. Kuintje neemt ervaring uit een gevarieerde onderwijsloopbaan mee. Ze was leerkracht, bovenschools beleidsadviseur onderwijs en kwaliteit en adjunct-directeur.

attachment

Praktische info

Doelgroep
Startmomenten
Opbouw
Cursusdagen
Cursustijden
Data
Kosten
Studie-investering

Onze docenten

Voor inhoudelijke vragen kun je altijd contact opnemen met de volgende docent(en).

school Docent

Verdere informatie

Informatie:

16 mei 2024, 19.30 uur online voorlichting. Schrijf je in via de website van PentaNova

Inschrijven:
Voor meer informatie en inschrijven verwijzen we je naar de website van Penta Nova

Penta Nova is een samenwerkingsverband van 7 hogescholen: Christelijke Hogeschool Ede, Driestar Hogeschool, Hogeschool Inholland, Hogeschool Viaa, Marnix Academie en Hogeschool de Kempel. 

Penta Nova, Academie voor schoolleiderschap, maakt gebruik van elkaars kennis en kracht om jou het beste te bieden. Leiderschapsontwikkeling, onderzoek doen via ons Lectoraat en persoonlijke groei vormen dé kern in onze opleidingen.  

 

Nascholing