Sturen op autonomie

label Persoonlijk leiderschap
school Training
schedule 2 tot 7 bijeenkomsten

Deze opleiding is bedoeld voor collega’s uit het onderwijs die een fundamentele bijdrage willen leveren aan hun eigen autonomie en die van kinderen en volwassenen.
Het resultaat is dat je meer balans in jezelf ervaart én in de groep(en) waarmee je werkt. Zo krijg je meer grip op groep, groei en grenzen.

Inhoud

De opleiding is gebaseerd op concepten uit de Transactionele Analyse (TA), een wetenschappelijk onderbouwde persoonlijkheidstheorie met als doel volledige autonomie ontwikkelen bij mensen van alle leeftijden: jong én oud. De TA is uitgegroeid met volwaardige toepassingen in onderwijs, organisatie en coaching. Je zult versteld staan van hoe snel je deze concepten doorgrondt en hoe snel je ze morgen al kunt toepassen in jouw werk!

Hoe zien de trainingen eruit?

De inhoud bestaat uit krachtige concepten uit de Transactionele Analyse (TA) die vertaald zijn voor collega’s uit het onderwijs. Je leert hoe de TA naar autonomie kijkt, uit welke eigenschappen autonomie bestaat en hoe je deze eigenschappen met elkaar in balans kunt brengen; zo stuur je je eigen autonomie en kun je sturen op autonomie van anderen, bijvoorbeeld collega’s en kinderen. In de training werken we met fysieke bijeenkomsten en een online traject.

Het online traject schaf je aan via https://centrumpedagogischcontact.nl/academie/online-trajecten/online-traject-sturen-op-autonomie/. Je krijgt dan het boek Sturen op Autonomie thuisgestuurd. Het online traject bestaat uit 28 modules. 

 • Je leert vanuit welke egoposities je communiceert en hoe anderen dat doen. 
 • Je leert ‘transacties’ (communicatieboodschappen) tussen jou en anderen te doorgronden en welke transacties effectief zijn en welke niet. 
 • Je leert levensposities herkennen (zoals ‘ik ben ok, jij bent ok’) en hoe je jezelf en anderen in een krachtige levenspositie kunt zetten.
 • Je leert hoe mensen reageren vanuit hun levensscript, tot welke problemen dit kan leiden in de groep en hoe je deze kunt aanpakken.
 • Je leert intrapersoonlijke en interpersoonlijke grenzen herkennen en verstevigen.
 • Je leert omgaan met passiviteit en miskenning.
 • Je leert spel in de dramadriehoek herkennen en hoe je hiermee om kunt gaan.

Waarom zou ik deze training willen volgen?
Deze training is voor jou van belang als je meer grip wilt krijgen op:

 • de groep(en) waarmee je werkt via de winnaarsdriehoek en dramadriehoek; 
 • de ego-toestanden van jezelf en die van anderen via effectieve communicatiestijlen; 
 • het bewaken van de grenzen van jezelf en die van anderen;
 • je eigen autonomie en die van anderen.

Wat mis je als je deze training niet volgt?
Als je deze training niet volgt, ontneem je jezelf de kans om in situaties van stress of gewoontegedrag nog meer vanuit autonome keuzes te kunnen en zullen handelen.

In de praktijk

Na deze training heb je je rugzak gevuld met werkvormen en modellen om leerlingen meer inzicht te geven in hun eigen binnenkant ('subjectivatie') en hoe ze met anderen en hun omgeving omgaan ('socialisatie') zodat ze zich beter kunnen richten op hun talenten en mogelijkheden ('kwalificatie'). Of je nu met kinderen werkt of met volwassenen, deze krachtige concepten brengen je gegarandeerd stappen verder. 

attachment

Praktische info

Doelgroep
Startmomenten
Opbouw
Cursusdagen
Cursustijden
Data
Kosten
Studie-investering

Onze docenten

Voor inhoudelijke vragen kun je altijd contact opnemen met de volgende docent(en).

school Docent
school Docent
Nascholing