0492 514 400  |   Contact
Deurneseweg 11, 5709 AH Helmond   |   Route

Taalonderwijs aan nieuwkomers (NT2)

Werkbaar onderwijs aan nieuwkomers.
Meertaligheid geeft kleur aan je klas.

Waarom zou ik de training willen volgen?
Op veel basisscholen melden zich nieuwkomers uit andere landen. Zeker in de Brainport-regio waar vele culturen samenkomen, worden de scholen steeds veelkleuriger. In alle jaargroepen worden leerkrachten uitgedaagd om passend onderwijs te bieden aan kinderen met zeer uiteenlopende beheersingsniveaus van het Nederlands. Hoe kun je het beste omgaan met meertaligheid in jouw klas? Wat betekent dit voor je (taal)lessen, je didactiek en de taalleeromgeving? In deze training gaan we op zoek naar de antwoorden op deze vragen.

Hoe ziet de training eruit?

Tijdens de eerste bijeenkomst verkennen we wat het betekent om les te geven aan een meertalige klas. We inventariseren de moeilijkheden en rekenen af met een aantal onterechte aannames over meertaligheid. Tijdens de tweede bijeenkomst bekijken en beoordelen we een aantal taalmethodes en bedenken we voorwaarden voor een rijke taalleeromgeving. In de derde bijeenkomst staat het didactisch handelen centraal en praten we over effectief taalaanbod en passende feedback. In de laatste bijeenkomst verkennen we de mogelijkheden voor een meerjarenplan en voor functioneel meertalig leren.

De vier bijeenkomsten hebben een open karakter. Er is ruimte voor eigen inbreng van de cursisten. De training kan ook door een compleet team worden gevolgd (vanaf 12 personen). Naar wens is deze uit te breiden met een onderwerp naar keuze.

Wat is het resultaat?
Deze cursus biedt een eerste kennismaking met en bewustwording van de kansen en mogelijkheden in het lesgeven aan meertalige klassen. Je ontvangt een bewijs van deelname.

Feedback cursisten 

“Het benadrukken van de thuistaal was voor mij echt een eye opener”.

“Prettige trainer, oog voor vragen die er zijn. Meteen feedback...alleen maar top”!

“Rustig tempo, veel interactie mogelijk, veel visuele ondersteuning (ook voor ons fijn!). Een praktische cursus waar je meteen mee aan de slag kunt”. 

Blended leren
Onderdeel van deze training is toegang tot een e-learningmodule die is ontwikkeld door Hogeschool de Kempel in samenwerking met Piex. Piex is een aanbieder van kwalitatief hoogwaardige online trainingen voor onderwijsprofessionals. Tijdens de bijeenkomsten zullen onderdelen uit de e-learning worden besproken.

Waarom zou ik deze training volgen bij de Kempel?
Je volgt deze opleiding bij Hogeschool de Kempel, voor het zesde jaar op rij de beste pabo van Nederland. Onze ervaren docenten helpen jou de theorie in praktijk te brengen. Voor leraren met lef, door leraren met lef. Ben jij die leraar die deze uitdaging aangaat?

Voor praktische informatie klik hier.

Let op: subsidie-mogelijkheden vanuit Brainport
Scholen en leraren vanuit o.a. het PO in de Brainportregio kunnen hier gebruik van maken.


*De invulling van deze opleiding is mogelijk een combinatie van fysiek en online onderwijs, aangevuld met zelfstudie voor specifieke onderdelen. We streven naar een passend "blended aanbod" in afstemming met deelnemers.