0492-514400 | Contact
Deurneseweg 11, 5709 AH Helmond | Route

Registeropleiding Coördinator Taal

VERNIEUWD! De specialist in taalonderwijs

Over Registeropleiding Coördinator Taal

Als taalcoördinator weten hoe je al de aspecten van taal krachtig neer kunt zetten in jouw school.

‘Juf, wanneer gaan we weer snuffelen in boeken?’

Taal is een van de belangrijkste vakken op de basisschool. Het is niet alleen een doel in de taal- en leesles, maar het is ook een belangrijk middel om met elkaar in gesprek te gaan, om uitleg te geven, te denken en te genieten. Jij, als taalcoördinator weet hoe je al deze aspecten van taal krachtig neer kunt zetten in jouw school. Je bent de taalspecialist, de vraagbaak en ondersteuner voor je collega’s. En je ziet kansen om het taalonderwijs in je school duurzaam te verbeteren.

Wat leer je?
De nieuwste ontwikkelingen rondom taal passeren de revue tijdens de opleiding. Zowel voor de gebieden mondelinge communicatie, lezen als schrijven. Hierbij kijken we naar de leerlijnen, didactiek, betekenisvolle werkvormen, rijke leeromgeving, evalueren en toetsen. Kennis over en inzicht in taalleren in de 21e eeuw, digitale middelen, meertaligheid en NT2 staan ook op het programma. Deze kennis en vaardigheden vormen de ondergrond voor je rol als specialist.
Je bent straks veranderaar in je school. Je krijgt meer inzicht in veranderprocessen in het onderwijs. Om jouw eigen rol bij het invoeren van deze veranderingen te vergroten, besteden we aandacht aan waar en hoe je jouw leiderschapskwaliteiten kunt versterken.

Om de verandering in je school goed en blijvend te kunnen wegzetten, krijg je kennis en inzicht in taalbeleid en ga je aan de slag met een stuk taalbeleid in je eigen context.
De ondersteuning hierbij krijg je van ervaren en deskundige opleiders. Helga van de Ven heeft haar sporen verdiend als taalspecialist en innovatiedeskundige.

Wat kun je na deze opleiding?
Als je klaar bent met de opleiding is je taalonderwijs nooit meer hetzelfde: je bent namelijk een excellente taalleraar. Voor je collega’s ben je ondersteuner en gesprekspartner bij taalvragen en uitdagingen. Samen met de schoolleiding en je team ben je mede-eigenaar van taalbeleid op jouw school.
De opleiding is geregistreerd bij de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland en is opgenomen in het Lerarenregister. Je ontvangt na afronding het diploma Post HBO Nederland en wordt ingeschreven in het Abituriëntenregister.

Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding taalcoördinator is in 2018 volledig vernieuwd. De opleiding bestaat uit acht bijeenkomsten van 9.00 tot 16.00 uur met een door de Kempel verzorgde lunch. Iedere bijeenkomst staat er een taalinhoud centraal en besteden we aandacht aan je rolontwikkeling als leider van vernieuwingen. Ook taalbeleid is een terugkerend punt op de agenda. De eigen praktijk staat centraal bij deze opleiding, in opdrachten en discussies gaat het om de eigen klas en over schoolcontext. Het eigenaarschap en de eigen inbreng van de deelnemers is een belangrijk uitgangspunt tijdens de opleiding.
Daarnaast is er veel aandacht voor de rolontwikkeling van de taalcoordinator als innovator en ondersteuner van collega’s.

Hogeschool De Kempel
Je volgt deze opleiding bij Hogeschool de Kempel, voor het 5e jaar op rij de beste PABO van Nederland. Onze ervaren docenten helpen jou de theorie in praktijk te brengen. Voor leraren met lef, door leraren met lef. Ben jij die leraar die deze uitdaging aangaat?

Dit zeggen deelnemers:
‘Als ik naar huis reed van de opleiding borrelde het van de ideeën in mijn hoofd.’ (Lonneke)
‘Je wordt echt een taalexpert voor de school en ook collega’s zien je zo.’ (Janneke)
‘De opleiding voldeed aan al mijn verwachtingen. Ik heb me gedurende de hele opleiding eigenaar van mijn eigen proces gevoeld. Het aanbod sloot steeds zeer goed aan bij de wensen en leerbehoeften.’ (Annelies)
“Waardevolle combinatie taalexpert en innovatiecoach!”
“Divers aanbod en goede begeleiding, vooral de koppeling met innoveren is erg interessant!”
“Ik kan dit traject van harte aanbevelen, omdat je je echt verdiept in de leerlijnen taal en je ontwikkelt in het opstellen van een taalbeleidsplan en het stimuleren van je team.
"Waardevol is de combinatie taalexpert en innovatiecoach; hoe breng je je expertise in de praktijk, waarbij je jezelf als persoon meeneemt."
"Inspirerende gesprekken met collega’s, veel nieuwe mogelijkheden voor in de groep. Ik voel me zelfverzekerder over mijn eigen kunnen."
"Praten en lezen over taal zorgt voor een mooie kijk op taal. Ruim aanbod aan bronnen."
"Elke maand een bijeenkomst zorgt voor verwerktijd."

Reactie oud-deelnemer: Recept voor een taalcoördinator


Wie kan mij nog meer vertellen over deze training?
Helga van de Ven (h.ven@kempel.nl) 

Studie-investering per opleiding/training (SBU)
Per opleiding/training vermelden wij de uren die je hiermee gedurende de opleiding/training gemiddeld bezig zult zijn. Deze uren bestaan uit: contacturen ('les'), voorbereidingstijd (doornemen van de lesstof, lezen van artikelen over specifieke onderwerpen, werken aan opdrachten), tussentijdse afstemming met cursisten bij werken in leerteams, werken aan je eindopdracht/werkstuk, oefenen, overleg hierover op je school/werkplek etc. Wij geven hier een reëel beeld van, zodat je vooraf goed weet wat je te wachten staat tijdens de opleiding/training. Wij adviseren je hierover vooraf met je leidinggevende in gesprek te gaan.

Voor praktische informatie klik hier.