Q-sort-tool ‘Leraren die het verschil maken’

Ben jij benieuwd naar:

  • hoe jij het verschil maakt als leraar in jouw klas of op jouw school?
  • hoe je op een speelse manier een professionele dialoog kunt voeren met collega’s om diepgaand inzicht te krijgen in jouw/jullie functioneren?

Dan biedt de Q-sort-tool ‘Leraren die het verschil maken’ uitkomst!

calendar_today 16 december 2021 schedule 2 minuten leestijd

Wat is het?

De Q-sort-tool is een bordspel∗ waarmee je inzicht krijgt in jouw professionele kwaliteit en ontwikkelingsmogelijkheden. De tool is tot stand gekomen op basis van onderzoek** en in samenwerking met de opleidings- en beroepspraktijk.

Het spel bevat de volgende onderdelen:

  • een opvouwbaar magnetisch spelbord
  • 30 magneetkaartjes met stellingen
  • een instructiekaart
  • 2 dialoogkaarten

Hoe werkt het en wat levert het op?

Aan de hand van de richtvragen op de dialoogkaarten ga je als (aanstaande) leraren in gesprek met elkaar. De 30 stellingen op de kaartjes zijn gekoppeld aan de negen kenmerken van leraren die het verschil maken (behorend bij de categorieën meesterschap, samenwerken, ondernemerschap en een leven lang leren). Je gaat bij elke stelling na in hoeverre deze op jou van toepassing is als leraar. De waardering die je toekent aan een stelling bepaalt de plek van het kaartje op het spelbord. Als alle vakjes op het bord bedekt zijn met een kaartje krijg je een beeld van hoe op dit moment de negen kenmerken tot uiting komen in jouw professioneel handelen in jouw vak als leraar.

De Q-sort-tool leent zich perfect voor zowel de opleidings- als beroepspraktijk om:

  • de professionele kwaliteit en ontwikkelingsmogelijkheden van (aanstaande) leraren (zowel op individueel als teamniveau) inzichtelijk te maken.
  • (aanstaande) leraren bewust te maken van en te ondersteunen bij het ontwikkelen van agency-kenmerken in relatie tot het (verder) ontwikkelen van hun beroepsidentiteit.

Meer weten?

Benieuwd of de tool van meerwaarde is voor jouw team, school of opleiding? Dan gaat Monique van der Heijden graag met je in gesprek hierover. Zij is bereikbaar via m.heijden@kempel.nl.

Lees meer over de Q-sort-tool

 

*De kosten bedragen € 116,- (incl. btw) per bordspel.

**Heijden, H.R.M.A. van der. (2017). Teachers who make a difference. An investigation into teachers as change agents in primary education. Proefschrift. Eindhoven: Eindhoven University of Technology (Eindhoven School of Education).

De Q-sort-tool is mede mogelijk gemaakt door financiering door de NWO Promotiebeurs voor leraren en de hbo-postdocregeling van het Regieorgaan SIA.