Zevende jaar op rij ‘beste pabo van Nederland’

In de Keuzegids hbo 2022 staat Hogeschool de Kempel weer bovenaan in de ranking van Nederlandse pabo’s. De Helmondse pabo mag zich opnieuw ‘beste pabo van Nederland’ noemen, inmiddels voor de zevende keer op rij. De Kempel voert de lijst aan met 97 punten, gevolgd door Hogeschool Zeeland (Vlissingen) met 86 punten en Hogeschool Viaa (Zwolle) met 83 punten.

calendar_today 7 oktober 2021 schedule 2 minuten leestijd

De pabo’s worden beoordeeld op inhoud, toetsing, kwaliteit docenten, voorbereiding loopbaan en sfeer. Hogeschool de Kempel scoort als enige pabo op al deze criteria een dubbele plus en eindigt met een totaalscore van 97 punten. Dat levert De Kempel het predicaat ‘topopleiding’ op.

Specialisaties

Naast het basisprogramma kun je op de pabo allerlei specialisaties kiezen: een bepaalde leeftijdscategorie (jonge kind of oudere kind), kinderen met een extra leerbehoefte of juist vakinhoudelijke specialisaties. “Op De Kempel stimuleren we onze studenten hun eigen(wijze) keuzes te maken”, licht Marcel Lemmen, lid college van bestuur toe. “We vinden dat elke (aanstaande) leraar ook iets unieks, een bepaalde eigenheid, mag hebben. We bieden studenten meerdere profileringsmogelijkheden, zodat ze de ruimte krijgen om te werken aan hun eigen persoonlijke en professionele identiteit. Daarmee dagen we ze uit om te laten zien waar ze goed in zijn én om daar nog beter in te worden. Op die manier kunnen ze het verschil maken op hun toekomstige werkplek.”

Instroom 2021-2022

Op Hogeschool de Kempel zijn dit studiejaar 253 nieuwe voltijdstudenten met hun opleiding begonnen, waarvan 25 studenten de academische opleidingsvariant volgen (challenge program). De deeltijdopleiding kent 46 nieuwe studenten in september. De zij-instroom is gestart met 7 studenten die kiezen voor een nieuwe loopbaan in het onderwijs.

De Keuzegids hbo 2022 baseert haar oordeel op de Nationale Studentenenquête, die iedere opleiding onder eigen studenten afneemt. Naast de tevredenheid van de studenten wordt ook het oordeel van onderwijsexperts meegenomen in de ranking.