0492 514 400  |   Contact
Deurneseweg 11, 5709 AH Helmond   |   Route

Voor de zesde keer op rij beste pabo van Nederland!

In de Keuzegids Hbo 2021 staat Hogeschool de Kempel weer bovenaan in de ranking van Nederlandse pabo’s. De Helmondse pabo mag zich opnieuw ‘beste pabo van Nederland’ noemen, inmiddels voor de zesde keer op rij. De Kempel voert de lijst aan met 95 punten, gevolgd door Hogeschool Viaa (Zwolle) met 80 en NHL Stenden (Emmen) met 79 punten.De pabo’s worden beoordeeld op inhoud, toetsing/beoordeling, kwaliteit docenten, vaardigheden, voorbereiding loopbaan, haalbaarheid en faciliteiten. Hogeschool de Kempel scoort als enige pabo op al deze criteria een dubbele plus en eindigt met een totaalscore van 95 punten. Qua haalbaarheid krijgt De Kempel als enige pabo in Zuid-Nederland een plus voor zowel het behalen van het tweede jaar als het behalen van het diploma binnen vijf jaar.


Beste kleine hogescholen

De Keuzegids vergelijkt niet alleen specifieke opleidingen zoals pabo’s, maar kent ook speciale kwaliteitszegels toe aan de beste hogeschool. In de ranking daarvan worden alleen instellingen opgenomen die minimaal vier opleidingen aanbieden in twee verschillende vakgebieden. De Keuzegids maakt daarbij de volgende positieve kanttekening over Hogeschool de Kempel: “Tijdens het doorlezen van de gids kom je ook kleine specialistische vakscholen tegen die maar één, twee, of drie opleidingen aanbieden. Ondanks dat deze vaak goed worden beoordeeld, zie je ze niet terug in deze ranglijst. Denk bijvoorbeeld aan Hogeschool de Kempel, TMO Business School en IVA Driebergen, die allemaal maar één opleiding aanbieden, maar voor deze ene studie wel een totaalscore van 81 punten of meer behalen.”


Werkgelegenheid

De Keuzegids is positief over de banenkans van afgestudeerde leraren: “Op dit moment is er een groot lerarentekort dat naar alle waarschijnlijkheid de komende jaren alleen nog maar verder zal toenemen. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn om werkloos te worden. Bovendien werken afgestudeerden bijna altijd op hbo-niveau en is het overgrote deel blij met zijn startpositie.

De Hbo Keuzegids 2021 baseert haar oordeel op de Nationale Studentenenquête, die iedere opleiding onder eigen studenten afneemt. Naast de tevredenheid van de studenten wordt ook het oordeel van onderwijsexperts meegenomen in de ranking.