Taalonderwijs aan nieuwkomers (NT2)

label Internationalisering
school Maatwerk
schedule 2 tot 7 bijeenkomsten

Meertaligheid geeft kleur aan je klas!

Op veel basisscholen melden zich nieuwkomers uit andere landen. Zeker in de Brainport-regio waar vele culturen samenkomen, worden de scholen steeds veelkleuriger. In alle jaargroepen worden leerkrachten uitgedaagd om passend onderwijs te bieden aan kinderen met zeer uiteenlopende beheersingsniveaus van het Nederlands. Hoe kun je het beste omgaan met meertaligheid in jouw klas? Wat betekent dit voor je (taal)lessen, je didactiek en de taalleeromgeving? In deze training gaan we op zoek naar de antwoorden op deze vragen.

Voor schooljaar 23-24 zijn de mogelijkheden voor teamtrainingen zeer beperkt gezien het grote animo in onze regio. 

 

Inhoud

Tijdens de eerste bijeenkomst verkennen we wat het betekent om les te geven aan een meertalige klas. We inventariseren de moeilijkheden en rekenen af met een aantal onterechte aannames over meertaligheid. Tijdens de tweede bijeenkomst bekijken en beoordelen we een aantal taalmethodes en bedenken we voorwaarden voor een rijke taalleeromgeving. In de derde bijeenkomst staat het didactisch handelen centraal en praten we over effectief taalaanbod en passende feedback. In de laatste bijeenkomst verkennen we de mogelijkheden voor een meerjarenplan en voor functioneel meertalig leren.

De vier bijeenkomsten hebben een open karakter. Er is ruimte voor eigen inbreng van de cursisten. Naar wens is deze uit te breiden met een onderwerp naar keuze.

Feedback cursisten 
“Het benadrukken van de thuistaal was voor mij echt een eye opener”.
“Prettige trainer, oog voor vragen die er zijn. Meteen feedback...alleen maar top”!
“Rustig tempo, veel interactie mogelijk, veel visuele ondersteuning (ook voor ons fijn!). Een praktische cursus waar je meteen mee aan de slag kunt”. 

Blended leren
Onderdeel van deze training is toegang tot een e-learningmodule die is ontwikkeld door De Kempel in samenwerking met Piex. Piex is een aanbieder van kwalitatief hoogwaardige online trainingen voor onderwijsprofessionals. Tijdens de bijeenkomsten zullen onderdelen uit de e-learning worden besproken.

In de praktijk

Deze training biedt een eerste kennismaking met en bewustwording van de kansen en mogelijkheden in het lesgeven aan meertalige klassen. Je ontvangt een bewijs van deelname.

attachment

Praktische info

Doelgroep
Startmomenten
Opbouw
Cursusdagen
Cursustijden
Data
Kosten
Studie-investering

Onze docenten

Voor inhoudelijke vragen kun je altijd contact opnemen met de volgende docent(en).

school Docent
school Docent

Verdere informatie

Subsidie
Let op: er zijn subsidiemogelijkheden vanuit Brainport! Scholen en leraren vanuit o.a. het primair onderwijs in de Brainport-regio kunnen hier gebruik van maken.

Nascholing