Technologie en Onderwijs

label Technologie & media
school Post-hbo-opleiding
schedule 10 tot 12 maanden

Wat is het belang van technologie in het onderwijs?

De interesse voor de inzet van technologie in het onderwijs neemt steeds meer toe. Niet zo vreemd eigenlijk! Want leerlingen werken bijvoorbeeld al met tablets of laptops aan hun eigen ontwikkeling en onderzoekende vaardigheden. Maar er ontstaan steeds meer nieuwe mogelijkheden, omdat technologie betaalbaar en bereikbaar is. Wat dacht je van animatie, film, fotografie, audio, presentatie en in de (nabije) toekomst zelfs virtual en augmented reality? En wist je dat er interessante en praktische webtools zijn die mooie kansen bieden voor goed onderwijs dat is voorbereid op de toekomst?

Inhoud

Wat heeft deze opleiding jou te bieden?

In deze post-hbo-opleiding kijken we verder dan de technologie. Welke invloed heeft technologie op je onderwijs? Wat werkt wel en wat werkt niet? Leren kinderen beter of anders met technologie? Hoe weet ik dat als leraar en wat vraagt dat van mij als leraar? Dit is een greep uit relevante vragen waaraan we aandacht besteden in de opleiding. En het mooie is: het sluit perfect aan op het nieuwe curriculum dat gemaakt wordt voor het basisonderwijs!

Zo besteden we onder andere aandacht aan digitale geletterdheid en computational thinking en programmeren. Digitale geletterdheid is belangrijk voor nu en voor de toekomst. Als leraar heb je er door internet en in het bijzonder sociale media een nieuwe opvoedtaak bijgekregen. ‘Mediawijsheid’ is dan ook een onderwerp waar we specifiek bij stilstaan. Omdat internet niet meer weg te denken is binnen het onderwijs zijn informatievaardigheden belangrijker dan ooit. Hoe pak je dat aan in de klas? Hoe begeleid je leerlingen hierin? Welke tools zijn niet alleen handig maar hebben ook een meerwaarde? Welke opbouw werkt?

Computational thinking en programmeren komt ook aan bod. Hoe ziet een goede leerlijn eruit? Wat gebeurt er al op school en waar moet nog aandacht aan besteed worden? Welke materialen zijn geschikt? Naast het bouwen aan je eigen vaardigheden wordt er nadrukkelijk stilgestaan bij de kansen en de valkuilen rondom computational thinking en programmeren.

Kortom, deze opleiding stoomt je klaar voor de toekomst in het onderwijs door te laten ervaren welke kansen technologie het onderwijs te bieden heeft!

Goed om te weten: deze post-hbo-opleiding is een goede voorloper van de master Onderwijs & Technologie. 

Wanneer kun je starten?

We starten in september en de opleiding loopt door tot halverwege juni van het jaar erna. Je hebt dan genoeg tijd om echt iets teweeg te brengen op jouw school. Dus wacht niet langer en schrijf je in!

In de praktijk

Hoe hebben andere leerkrachten deze opleiding ervaren?

 "Ik heb zoveel nieuwe mogelijkheden en kansen gezien voor technologie in het onderwijs: daar was ik me van tevoren niet van bewust! Tijdens de opleiding kom je met enorm veel nieuwe mogelijkheden in aanraking. "

"Ik ben een van de kartrekkers op school: het is mooi om te zien hoe je samen met collega's ICT-projecten van de grond krijgt en ziet wat het positieve effect is op onze leerlingen. Uiteindelijk doen we het voor hen! Deze opleiding heeft me enorm geholpen om mijn rol nog beter te pakken. Ik ben blij dat de directie achter de implementatie van ICT en media in ons onderwijs staat, dat scheelt enorm bij de uitvoering van projecten."

"We zetten de Edubot nu in voor verschillende vakken: bijvoorbeeld bij spelling. Voor de leerlingen net een andere, vaak leukere manier, om te leren. Tijdens ons werkoverleg delen we met collega's de do's en dont's en leren we meteen van en met elkaar."

"Daan Verhees en Frank Coenders hebben me geïnspireerd en gemotiveerd om met technologie aan de slag te gaan op school: niet als doel, maar als weldoordacht middel bij ons onderwijs. Hun persoonlijke benadering tijdens de opleiding sprak me enorm aan."

attachment

Praktische info

Doelgroep
Startmomenten
Opbouw
Cursusdagen
Cursustijden
Data
Kosten
Studie-investering

Onze docenten

Voor inhoudelijke vragen kun je altijd contact opnemen met de volgende docent(en).

school Docent
school Docent

Verdere informatie

Waar volg je deze opleiding?
Je volgt de opleiding bij docenten van de Kempel, Frank Coenders en Daan Verhees. Hogeschool de Kempel zet zich in voor leraren met lef! Leraren die het verschil maken voor kinderen. Ben jij die leraar?

Ontvang je een diploma/erkenning?
De opleiding is op hbo-niveau, je ontvangt een getuigschrift na succesvolle afronding.

 

Nascholing