Avond van de Mediawijsheid

label Technologie & media
school Inspiratiemoment
schedule Eenmalig

De Avond van Mediawijsheid is een jaarlijks terugkerende avond die geheel in het teken staat van het opvoeden van leerlingen tot digitale burgers. Niemand minder dan gastspreker en workshopleider Rens van der Vorst en workshop-leider Nikki Lee nemen je op donderdagavond 2 maart 2023 mee in dit boeiende thema!

Inhoud

Nikki Lee geeft trainingen en gastlessen over online seksualiteit (sexting, groomig, sextortion) en online seksueel misbruik.

Door haar persoonlijke ervaring met sextortion en online shaming is zij in één klap ongewild ervaringsdeskundige geworden. Gemixt met haar professionele expertise over online seksualiteit (sexting, groomig, sextortion) en online seksueel misbruik kan zij voor elke (doel)groep een interessant gelaagd en interactief verhaal brengen.

Van professionals die werken met jongeren krijgt zij vaak vragen over casussen die te maken hebben met sexting, sextortion en aanverwante onderwerpen. Tijdens haar gastles voor professionals kijken we naar de grens tussen online seksueel experimenteer gedrag en grensoverschrijdend (strafbaar) gedrag. Na deze workshop weet men hoe te handelen bij situaties waar het mis is gegaan, of dreigt mis te gaan. 

In de praktijk

Rens van der Vorst is technofilosoof bij Fontys Hogescholen. Hij is docent, doet innovatieve projecten en internationaal onderzoek naar nieuwe methodes en tools (www.tict.io). Daarnaast publiceert hij columns en boeken over het onderwerp en lanceerde hij een complottheorie-spel voor bij het familiediner. Zijn nieuwste boek: Waarom je Altijd Wilt Winnen van je Navigatiesysteem is inmiddels in de vijfde druk. Iedere deelnemer die fysiek aanwezig is, ontvangt deze avond dit boek.  


In onze wereld speelt digitale technologie een steeds grote rol, dat is geen nieuws. Maar wat verwachten we eigenlijk van al die technologie? Hoe willen we ons tot die technologie verhouden? Wanneer maakt digitale technologie het leven beter én wat verstaan we eigenlijk onder beter? Welke rol spelen data en AI? Stuk voor stuk grote, belangrijke vragen, die door Rens van der Vorst teruggebracht worden naar de praktijk van vandaag. Is Buienradar wel te vertrouwen? Waarom adviseert Spotify mij altijd Marco Borsato? Kun je iemand nog wel een fijne wekeend wensen? Kun je voetbalvader zijn zonder WhatsApp? Waarom wil je altijd winnen van je navigatiesysteem? Leven we in een paradijs voor nerds? Hoe moet het nu verder met thuiswerken? En waarom zie ik alleen lelijke vrouwen op Tinder? Op een prikkelende, eigenzinnige, schurende maar altijd relevante manier schijnt Rens zijn licht op onze plaats in deze digitale wereld.

Na de lezing van Rens zullen Nikki Lee en Rens een workshop verzorgen. 

attachment

Praktische info

Doelgroep
Startmomenten
Opbouw
Cursusdagen
Cursustijden
Data
Kosten
Studie-investering

Onze docenten

Voor inhoudelijke vragen kun je altijd contact opnemen met de volgende docent(en).

school Docent
school Docent

Verdere informatie

Het programma van deze avond:

17.45 uur ontvangst met soep en broodjes
18.15 uur lezing Rens van de Vorst
19.00 uur neem een kop koffie / thee mee naar de workhop
19.15 uur 1e workshopronde
20.15 uur 2e workshopronde
21.15 uur einde 

 

 

Nascholing